Vlogo čilija v prehrani ponavadi povezujemo z začinjanjem jedi, ki jih želimo popestriti s pikantnostjo. A to ni vse, saj so čiliji presenetljivo bogati tudi z mnogimi vitamini, minerali in drugimi koristnimi snovmi.

Ali ste vedeli, da je čili vsestransko uporabna rastlina?

Vlogo čilija v prehrani ponavadi povezujemo z začinjanjem jedi, ki jih želimo popestriti s pikantnostjo. A to ni vse, saj so čiliji presenetljivo bogati tudi z mnogimi vitamini, minerali in drugimi koristnimi snovmi. 

Res je, da močno pikantne uporabljamo v majhnih količinah in je zato prispevek k dnevnemu vnosu majhen, a se z uživanjem manj ali nepikantnih vrst paprike lahko pomembno poveča. Spodaj je predstavljenih nekaj zanimivih dejstev o koristnih snoveh v čiliju.

  • Vitamin C je pomemben antioksidant, ki ščiti človeške celice pred škodljivimi radikali. Pomemben je za ustrezno delovanje imunskega sistema, procesov celjenja in drugih sistemov v človeškem telesu. Čiliji ga vsebujejo kar od 2 do 4 krat več kot limone ali pomaranče!
  • Karotenoidi so snovi, ki dajejo čilijem značilne barve. V človeškem telesu so koristni zaradi svojih antioksidativnih lastnosti. Nekateri karotenoidi se v telesu pretvorijo v vitamin A, ki je pomemben za delovanje imunskega sistema, rast in razvoj ter boljši vid. Več jih je v zrelih čilijih, ki so intenzivnejših barv.
  • Čiliji vsebujejo tudi vitamin B6, ki igra pomembno vlogo pri metabolizmu hranilnih snovi, vpliva pa tudi na splošno počutje. Vsebujejo tudi nekaj za telo nujnih mineralov, kot so kalcij, magnezij, kalij in baker.

Poleg prehranskih koristi, je zanimiva tudi uporaba čilija v zdravilne namene. Kapsaicin, snov, ki je odgovorna za pikantnost, ima nekatere edinstvene lastnosti. V ustih se veže na receptorje za bolečino, kar povzroči dobro znan pekoč občutek. Uživanje večjih količin čilija sčasoma desenzibilizira receptorje za bolečino, kar zmanjša vašo sposobnost zaznavanja pekočega okusa čilija. Učinek zmanjšanja občutljivosti receptorjev na bolečino lahko uporabimo pri nekaterih bolezenskih težavah.


Kreme, ki vsebujejo kapsaicin se uporabljajo pri lajšanju bolečin v sklepih in mišicah. Obstajajo celo obliži s kapsaicinom, za zdravljenje nevropatskih bolečin - to so bolečine, ki nastanejo zaradi okvar živcev, na primer pri sladkorni bolezni. 


Začimba, znana po svojem ostrem in pekočem okusu, priljubljena na različnih delih sveta je bogata z vitamini, minerali in različnimi edinstvenimi rastlinskimi spojinami. Njihova uporaba je lahko zdrava in prav prijetna za jeziček, če ste pozorni na svojo stopnjo tolerance pikantnosti.

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.